Skip to content Skip to footer

Observeren en rapporteren in de zorg- en hulpverlening

35,00

Dit boek gaat over de attitude waarmee men observeert, en hoe een professionele werker in de zorg- en hulpverlening verantwoord kan observeren. Daarom gaat het over waarnemen en de eigen inbreng als waarnemer. Het gaat over valkuilen van observatie en rapportage, en het doel dat daarmee wordt gediend. Ligt het doel bij de cliënt of bij de organisatie waarvoor men werkt, of misschien bij de werker zelf?
Observeren en rapporteren gaat over de interpretatie van menselijk gedrag, want dat is het doel van observatie en rapportage in de zorg- en hulpverlening. Het menselijk gedrag dat je waarneemt zo kunnen duiden dat de uitkomst van het proces de effectiviteit van het werk bevordert. Op die achtergronden van observatie en rapportage gaat dit boek in.
Doelgroep: SPH / social work / social studies / pw, verpleegkunde, niveau 4 en 5. Maatschappelijk werk en dienstverlening. Praktijkveld van zorg-, dienst- en hulpverlening, o.a. speciaal m.b.t. mensen met een verstandelijke beperking en met dementie.

Extra informatie

Auteur

ISBN

9789492333384

Aantal pagina's

204

Uitvoering

Paperback

Beschrijving

Wat is er veranderd t.o.v. de derde druk?
In deze 4de druk is hoofdstuk 6 uitgebreid met een paragraaf over ervaringsordening (6.1) met daarop aansluitend 6.1.1 ‘De theorie van ervaringsordening’ en 6.1.2 ‘Belangrijke uitgangspunten van de theorie van ervaringsordening’. In hoofdstuk 9 is ‘De bejegeningswijzer’ toegevoegd (par. 9.6.3).
Hiermee komt de derde druk te vervallen. Deze is echter nog beperkt voorradig bij de uitgeverij.

Inhoud
Hoofdstuk 1: Observeren: het menselijk perspectief
Hoofdstuk 2: Oriëntering in het gebied
Hoofdstuk 3: Observeren is interpreteren
Hoofdstuk 4: Observeren is waarnemen
Hoofdstuk 5: Gedragsduiding
Hoofdstuk 6: Observeren en ervaringsordening
Hoofdstuk 7: De focus van observeren en rapporteren
Hoofdstuk 8: Betrouwbaar observeren en rapporteren
Hoofdstuk 9: Observatie en registratie van de gegevens
Hoofdstuk 10:Rapporteren!
Geraadpleegde literatuur

Dorothea Timmers-Huigens is gezondheidszorgpsycholoog (BIG), kinder- en jeugdpsycholoog specialist NIP en pedagoog generalist en praktisch theoloog. Ze zette in 1972 een eerstelijnspraktijk voor ouder en kind op die in 2018 door haar zoon is overgenomen. Ze is grondlegger en auteur van de veelgebruikte Theorie van Ervaringsordening. Hierop promoveerde zij in 1997 met een proefschrift over interactieve geloofscommunicatie tussen generaties. Dorothea Timmers gaf tot 2010 les aan de huisartsenopleiding en ze gaf nascholing aan jeugdartsen. Zij is werkzaam als consulent voor het Centrum voor Consultatie en Expertise (CCE). Ze heeft talrijke boeken op haar naam staan. In 2016 kwam van haar het boek ‘Ervaringsordening – zorg, welzijn, onderwijs’ op de markt. www.vantrichtuitgeverij.nl/ervaringsordening

 

Bestel
Bestel bij uw lokale (internet)boekhandel of ga naar Bol.com.

Of stuur een e-mail naar Van Tricht uitgeverij voor meerdere exemplaren.

Stay in Touch with Our Updates

[mc4wp_form id="461" element_id="style-4"]

Van Tricht uitgeverij 2023