Observeren en rapporteren in de zorg- en hulpverlening

auteur: Dr. D. Timmers-Huigens
ISBN: 9789077822494
verkoopprijs: € 27,50

i.c.m. Ervaringsordening (Timmers-Huigens)  ISBN 9789492333094 € 40,00
3de herziene en uitgebreide druk

In het hele werkveld van zorg-, dienst- en hulpverlening kan men niet zonder observatie en rapportage, om te kunnen overdragen aan collega’s en om de ontwikkelingen bij te houden.

In deze nieuwe druk (3de) zijn de observatiemethoden meer up to date gemaakt en beter gesystematiseerd. Dorothea Timmers-Huigens heeft een nieuw hoofdstuk toegevoegd over’ Ervaringsordening en observeren’, een methode die tegenwoordig veel wordt gebruikt.De theorie van ervaringsordening heeft veel toepassingen gekregen in zorg en welzijn en hulpverlening. Gedragsduiding krijgt extra aandacht.

‘In dit heldergeschreven studieboek wordt ingegaan op verschillende aspecten van gedragsobservatie en het vastleggen van observatiegegevens in een rapportage. Het onderwerp is van grote betekenis voor de praktijk van de sociaal-agogische hulpverleners. Onderwerpen die aan de orde komen, zijn onder meer beeldvorming, de vele facetten van de waarneming van andermans gedrag, de duiding en interpretatie van andermans gedrag, de betekenis van waarneming en interpretatie in het licht van de hulpvraag en het nut, de noodzaak en de wijze van rapporteren. In het slothoofdstuk geeft de auteur (die zowel psychologe, pedagoge als theologe is) een nuttig stappenplan voor observatie en rapportage. Het boek is bijzonder geschikt als studieboek op hoger beroepsopleidingen zoals SPW en SPH. Ieder hoofdstuk bevat diverse nuttige studieopgaven. Vanwege het gedegen en praktische karakter van dit boek is het ook uitermate bruikbaar in de praktijk van zorg- en hulpverleners.’
NBD|Biblion, K.M.D. van Schelven

Dorothea Timmers-Huigens is pedagoog, andragoog en theoloog. Zij schreef onder andere “Opvoeden praktisch bekeken”, “Mogelijkheden voor verstandelijk gehandicapten” , “Praktische tips voor opvoeding”. In 1997 promoveerde zij op een onderzoek naar interactieve geloofscommunicatie.  Mevrouw Timmers geeft cursussen en bijscholing aan eerste- en tweedelijnswerkers in de gezondheidszorg en de pastorale en sociaal-pedagogische hulpverlening. Ze heeft een praktijk voor praktische pedagogiek. Ze is freelance docent aan opleidingen voor beroepen in deze sectoren.

 

Bestellen 

Stuur een e-mail voor meerdere exemplaren of bestel bij Bol.com: