Wa is da? Artan & Soukaina

auteur: Evy Danckers
illustraties: Nathalie Otter
ISBN 9789492333278
verkoopprijs € 9,90

Evy Danckers: ‘Het is mijn bedoeling om leesplezier te promoten.’
Toch maakte de auteur speciaal voor in de klas bij dit boek een leesdossier. Als je vindt dat opdrachten het leesplezier doden, laat je dit dossier achterwege. Als je er wel mee aan de slag gaat, laat Evy dan weten wat je ervan vindt. Zie het leesdossier

 

Dit boek is een rauw, eigentijds verhaal dat herkenbaar is voor alle jongeren, ongeacht hun afkomst, sociale klasse of IQ.
Het boek vertelt het verhaal van twee klasgenoten, een jongen (Artan) en een meisje (Soukaina) uit dezelfde klas. Ze zijn allebei 13.

‘Artan (13) komt uit Albanië en zit bij Soukaina (13) in de klas. Zij is Belgisch-Marokkaans en verliefd op Artan. Ze wil meer in de buurt van Artan zijn en sluit vriendschap met de Poolse Klaudia, een populair meisje uit haar klas. Klaudia drinkt flügel en wordt dan dronken. Ze laat zich door jongens kussen die aan haar borsten wriemelen. Soukaina wil dat niet en komt in conflict met zichzelf. Artans broer, Lirim, zit in de gevangenis vanwege drugs. Lirim dwingt Artan een pakketje de gevangenis in te smokkelen. Eigenlijk wil Artan dit niet, maar hij doet het toch en dit heeft grote gevolgen.

De auteur is docent Nederlands en Frans op een multiculturele school. Zij beschrijft de leefwereld van multiculturele jongeren inlevend en geloofwaardig. De verhaalpersonen gebruiken veel straattaal, skypen en sturen berichtjes via facebook. Het perspectief en daarmee het lettertype wisselt per hoofdstuk tussen Artan en Soukaina (beiden als ik-figuur). Elk hoofdstuk heeft een aansprekende zwart-wittekening. Fijn leesbaar verhaal dat goed aansluit bij de leefwereld van multiculturele jongeren. Vanaf ca. 13 jaar.’  NBD Biblon, Sandra Oosterveen, januari 2018


Artan
is een probleemjongen die opgroeit bij een alleenstaande Albanese moeder met twee banen. Zij is niet vaak thuis. Artan hangt veel rond op straat.
Hij heeft een oudere broer die in de gevangenis zit voor drugsdelicten. Zelf is Artan ook geen lieverdje.
Hij staat wegens kleine criminaliteit (diefstal, vechtpartijen) onder toezicht van de jeugdrechter. Ook op school heeft hij problemen.
Artan is best slim, maar hij presteert onder de maat. Hij is meer bezig met zijn reputatie dan met de lessen.
Artan is maar één stap verwijderd van een definitieve schorsing. Als zijn broer hem onder dwang een pakketje laat binnensmokkelen in de gevangenis, wordt Artan opgepakt door de politie. Hij weigert te zeggen wat er gebeurd is en belandt in een gesloten instelling.

Soukaina is een Marokkaans Belgische. Ze woont samen met haar ouders, twee kleine broertjes en babyzusje. Ze gaat graag naar school en doet haar best.
Haar leven verandert drastisch als ze voor het eerst verliefd wordt – op Artan. Ze begint te puberen, gaat op zoek naar nieuwe vriendinnen, een ruiger imago …
Soukaina worstelt met de dualiteit van de brave moslima die het ideale uithangbordje voor haar familie is tegenover de coole pubermeid die make-up draagt en een vriendje heeft. Ze experimenteert en is vooral in de war. Wie is ze, wie wil ze zijn en wie wil ze worden?

Wa is da? – Artan en Soukaina gaat over twee jongeren die op zoek zijn naar zichzelf. Het is een spannend, maar ook romantisch verhaal voor meisjes én jongens van 12 tot 18 jaar. Het boek leunt dicht aan bij de leefwereld van (allochtone) jongeren in onze maatschappij.
Het taalgebruik is simpel en herkenbaar. Het verhaal is tegelijk rauw en gevoelig. Het leest als een trein en neemt je mee in een rollercoaster van emoties. Aan het einde blijf je achter met een glimlach op je gezicht en zin in meer.

Evy Danckers is leerkracht Nederlands en Frans in de 1ste graad B-stroom in een multiculturele school in een deelgemeente van Antwerpen. In Nederland vergelijkbaar met vmbo. 
Evy houdt van chocola en Italiaans eten, maakt graag grappen en is nooit verlegen. Ze heeft een hekel aan onrechtvaardigheid en pesten.
Evy draagt graag jurkjes met hakken (waar ze niet mee kan stappen) om uit te gaan en thuis een joggingbroek met versleten t-shirt en pantoffels.
Haar favoriete kinderboek is ‘Mathilda’ van Roald Dahl.
Ze is gek op de Harry Potter-boeken van Rowling. 

 

Bestel
Bestel bij uw lokale (internet)boekhandel of ga naar Bol.com.

Of stuur een e-mail naar Van Tricht uitgeverij voor meerdere exemplaren.