Skip to content Skip to footer

Aspecten van ruimtelijke grammatica

51,00

In dit boek gaan Bos en De Nobel in op de ruimtelijke modificatie van werkwoordgebaren in de Nederlandse Gebarentaal (NGT), een vormverandering die door veel taalkundigen als een manifestatie van congruentie wordt beschouwd, vergelijkbaar met werkwoordcongruentie in gesproken talen. Ook bespreken de auteurs de interactie tussen het markeren van congruentie en het gebruiken of juist weglaten van pronomina. En dat maakt dit boek zo uniek, aldus Roland Pfau in het ten geleide: dat het die twee domeinen combineert, waardoor de lezer een gedetailleerd beeld krijgt van deze belangrijke aspecten van de grammatica van de NGT.

Met leeswijzer en terminologie, trefwoordenregister en uitgebreide literatuurlijst.

De NGT-voorbeelden in dit boek worden veelvuldig geïllustreerd met afbeeldingen. Bovendien zijn veel NGT voorbeeldzinnen ook te zien in filmpjes op deze website.

Additional information

Redactie

Dhara de Nobel, Heleen Bos

ISBN

9789492333421

Aantal pagina's

204, gebonden

Uitvoering

Papieren boek

Description

De auteurs
Heleen Bos deed van 1990 tot 2000 bij het Instituut voor Algemene Taalwetenschap van de Universiteit van Amsterdam onderzoek naar de grammatica van de Nederlandse Gebarentaal, in het bijzonder op het gebied van de onderwerpen die in dit boek aan bod komen. Ook gaf zij bij verschillende opleidingen les over de grammatica van de NGT.

Dhara de Nobel is sinds 1999 werkzaam als docent taalkunde, taalverwerving, grammatica NGT en notatiesystemen bij het Instituut voor Gebaren, Taal & Dovenstudies aan de Hogeschool Utrecht. Bij de Nederlandse Stichting voor het Dove en Slechthorende Kind heeft zij onder andere meegewerkt aan het ontwikkelen van NGT-woordenboeken en NGT-lessen.

“Alles bij elkaar genomen is dit boek een indrukwekkend rijke bron van informatie over een centraal, en redelijk complex, aspect van de grammatica van NGT. Beide auteurs waren (Heleen Bos) of zijn nog steeds (Dhara de Nobel) als docent grammatica NGT verbonden aan de Hogeschool Utrecht, en die ervaring komt duidelijk naar voren in het boek. Dankzij de duidelijke opbouw en stijl, de veelheid aan illustraties en verhelderende voorbeelden en, in het bijzonder, de corresponderende filmpjes op de bijbehorende website, is het boek zeer toegankelijk. Het zal zonder twijfel enorm waardevol zijn voor studenten die NGT verwerven, omdat het hen gedetailleerde informatie verschaft over een grammaticaal fenomeen dat ze mogelijk als uitdagend ervaren. Daarnaast zal het boek ook buitengewoon interessant zijn voor wetenschappers die zich ofwel bezighouden met gebarentaalgrammatica, ofwel met congruentiefenomenen in het algemeen, omdat het hen in staat stelt om de complexiteit van de ruimtelijke grammatica van NGT te waarderen en deze vanuit een typologisch perspectief te evalueren.”
(aldus Roland Pfau, in het Ten geleide bij dit boek)

Roland Pfau is universitair hoofddocent Gebarentaalwetenschap verbonden aan de vakgroep Taalwetenschap van de Universiteit van Amsterdam. Pfaus interesse gaat voornamelijk uit naar het onderzoeken van de grammaticale structuur van gebarentalen, de morfosyntaxis en syntaxis. Behalve in de vergelijking van gebarentalen onderling is Pfau ook geïnteresseerd in de verschillende overeenkomsten tussen gesproken talen en gebarentalen. Hij is (hoofd)redacteur van het internationale tijdschrift Sign Lunguage & Linguistics. Roland Pfau maakt deel uit van de redactie van het boek Gebarentaalwetenschap (Baker et al. (red.), Van Tricht uitgeverij, 2008).

 

Doelgroep
Dit boek is in de eerste plaats geschreven voor studenten van het Instituut voor Gebaren, Taal & Dovenstudies aan de Hogeschool Utrecht.
Daarnaast is het ook interessant voor wetenschappers die zich bezighouden met de grammatica van gebarentalen, studenten van universitaire gebarentaalopleidingen en van vergelijkbare opleidingen in Vlaanderen, gebarentaaldocenten en -tolken, docenten aan scholen voor leerlingen met een auditieve beperking, dove NGT-gebruikers die meer willen weten over dit onderdeel van de grammatica van hun eigen taal en andere geïnteresseerden en betrokkenen. Bij dit boek is een opdrachtenboek verkrijgbaar.

Stay in Touch with Our Updates

[mc4wp_form id="461" element_id="style-4"]

Van Tricht uitgeverij 2023